Shared House in Zoshigaya

雑司が谷のシェアハウス

 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
This project is to renovate an old house to a shared house in Zoshigaya near the Kishibojin temple. The site is located in a quiet residential area in Tokyo and is walking distance from Zoshigaya station and Ikebukuro station. The shared house provides an individual private room for each resident, and living room and kitchen space are to share among the residents. Originally, it is occupied by students, foreigners and young office workers; however, the use of the shared house has more variety such as a second house in the center of Tokyo or a hotel room. The idea of sharing a house has been one of urban infrastructures, a new morphology of urban living, while the number of “share houses” has been growing in Tokyo. Our main proposal of the project is to maximize the richness of living in a shared house, which is sharing a big space that people hardly get in Tokyo.

“cluster” and “void”
Each individual room needs to be provided sound insulation, thermal insulation, air conditioning efficiency, simple maintenance, minimum amount of individual space, and aperture ratio. These are the basic function to maintain and manage the shared house as leasehold. As we satisfy the requirements above, the individual rooms become a “cluster” facing south as a high functional solid in the building. The common living space of the shared house is not similar to a usual family space, and corridors and stairs are not cold as how the atmosphere is in apartments. The common space is vague within the shared house whether it is inside or outside of the house.
In contrast to the individual space, we create spaciousness and vagueness to the common space. Moreover, sequence of space from entrance to corridor to stairs to living room is occurred by exposing the structure elements and letting natural light comes in. The natural light and exposed structure frame constantly vary the expression of the “void”, the common space. This experience is similar to when people step out of house and see different scenes of outside.
The old wooden structure and natural light give opened atmosphere to the intricacy of living in the shared house.We located the common living space on the second floor where gains the most natural light. The living space is facing towards a street in front of the house to maintain a strong relationship to the outside and to emphasize the vagueness. In the aspect of circulation of the house, the residents experience from end to end. Throughout the living experience in the continuous space, so to speak, “rich void”, the residents are able to have various views from stairs and to sense natural light. Being able to have these various experience is the richness of the shared house. Starting from the entrance, the residents finally reach the common living space. We removed the existed ceiling, exposed the roof frame and created a huge bay window with bench so as to enlarge the space and welcome each resident. The living space becomes a comfortable space and a connection to the outside scene for the residents.

photo credit: No. 13, 18, 19, 20, 21         Takahito Miyagishima + Wataru Doi
                     No. 01, 03, 07, 08, 09         @RyoIRISAWA
                     No. 02, 04, 06, 10, 07         Chikako Ishikawa


Shared House in Zoshigaya

雑司が谷のシェアハウス

This project is to renovate an old house to a shared house in Zoshigaya near the Kishibojin temple. The site is located in a quiet residential area in Tokyo and is walking distance from Zoshigaya station and Ikebukuro station. The shared house provides an individual private room for each resident, and living room and kitchen space are to share among the residents. Originally, it is occupied by students, foreigners and young office workers; however, the use of the shared house has more variety such as a second house in the center of Tokyo or a hotel room. The idea of sharing a house has been one of urban infrastructures, a new morphology of urban living, while the number of “share houses” has been growing in Tokyo. Our main proposal of the project is to maximize the richness of living in a shared house, which is sharing a big space that people hardly get in Tokyo.

“cluster” and “void”
Each individual room needs to be provided sound insulation, thermal insulation, air conditioning efficiency, simple maintenance, minimum amount of individual space, and aperture ratio. These are the basic function to maintain and manage the shared house as leasehold. As we satisfy the requirements above, the individual rooms become a “cluster” facing south as a high functional solid in the building. The common living space of the shared house is not similar to a usual family space, and corridors and stairs are not cold as how the atmosphere is in apartments. The common space is vague within the shared house whether it is inside or outside of the house.
In contrast to the individual space, we create spaciousness and vagueness to the common space. Moreover, sequence of space from entrance to corridor to stairs to living room is occurred by exposing the structure elements and letting natural light comes in. The natural light and exposed structure frame constantly vary the expression of the “void”, the common space. This experience is similar to when people step out of house and see different scenes of outside.
The old wooden structure and natural light give opened atmosphere to the intricacy of living in the shared house.We located the common living space on the second floor where gains the most natural light. The living space is facing towards a street in front of the house to maintain a strong relationship to the outside and to emphasize the vagueness. In the aspect of circulation of the house, the residents experience from end to end. Throughout the living experience in the continuous space, so to speak, “rich void”, the residents are able to have various views from stairs and to sense natural light. Being able to have these various experience is the richness of the shared house. Starting from the entrance, the residents finally reach the common living space. We removed the existed ceiling, exposed the roof frame and created a huge bay window with bench so as to enlarge the space and welcome each resident. The living space becomes a comfortable space and a connection to the outside scene for the residents.

photo credit: No. 13, 18, 19, 20, 21         Takahito Miyagishima + Wataru Doi
                     No. 01, 03, 07, 08, 09         @RyoIRISAWA
                     No. 02, 04, 06, 10, 07         Chikako Ishikawa


 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -
 -  -  -